Közreműködők

2010. február 15., hétfő

Pulykacsíkok, "sztoganoffosan"


Az egyik legismertebb orosz étel a Sztroganoff nevével fémjelzett bélszín. Az autentikus változatban csíkokra vágott bélszínt gyöngyhagymával vajon megpirítanak, fűszerezik, tejszínnel beforralják, majd vargányával és sós uborkával ízesítik. (Orosz nyelvlecke ilyenkor jól jön :-))
Aztán ennek számos változata él világszerte, íme az enyém.

50-60 dkg pulykamell csíkokra vágva, sózva, borsozva, lisztbe forgatva
1 nagy fej hagyma (vagy sok kicsi gyöngyhagyma) apró kockákra vágva
4 evőkanál vaj
4 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
fél liter főzőtejszín
30-40 deka gomba apróra szelve (championból szoktam, erőteljesebb ízű gombákból kevesebb kell)
2-3 ecetes uborka gyufaszál vékonyságúra vágva

2 evőkanál vajon és 2 evőkanál olajon megpirítom a húscsíkokat. Amikor már pirult, kiszedem, melegen tartom. A serpenyőbe teszem a maradék vajat és olajat és megpirítom rajta a hagymát, majd beleteszem a gombát. Mikor a gomba elfőtte a leve jelentős részét beleöntöm a tejszínt, majd elkeverek benne egy teáskanálnyi mustárt, és hozzáteszem a húscsíkokat. Felforralom, kicsit összefőzöm, majd beledobom az uborkát is.
Főtt rizzsel vagy apróbb tésztával szoktuk enni.

2010. február 13., szombat

Leves

Minap egy "hogyan főzzünk jó húslevest?" kérdés kapcsán felmerült, hogy hideg, vagy meleg vízben kell-e elkezdeni a főzést. Én úgy tudom, hogy ha arra van szükségünk, hogy a lé legyen ízes akkor hideg vízbe kell tenni, ellenben ha a húst szeretnénk használni belőle, akkor pedig melegbe.
Lehet, ez másnak evidencia, csak nekem anno nem volt (anyámmal mai napig nem értünk egyet a kérdésben egyébként.;-)), gondoltam megosztom veletek.

2010. február 11., csütörtök

Sünik


Semmi extra, egy mezei kókuszgolyó recept, de ezt választottam ki a mindmegette.hu-ról a holnapi ovis farsangra. Szerintem fog tetszeni a gyerekeknek. :-)

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
50 dkg darált keksz
3 dkg kakaópor
3 evőkanál porcukor -
szerintem ez nem kell, a keksz, a lekvár és a gyümölcslé is édes, én kihagytam belőle
15 dkg baracklekvár
1-2 dl meggy- vagy barack lé
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg vágott mandula
6 szem cukrozott gyümölcs

Elkészítés: A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a lekvárral és annyi gyümölcslével, hogy jól összeálljon a tészta.
Az elkészült tésztából kis sünigolyókat formálunk, amiket meghempergetünk a reszelt kókuszban. A mandulát beleszurkáljuk a golyókba tüskéknek. A cukrozott gyümölcsből kis darabokat vágunk, és beillesztjük a szemeknek. Lehet a süni közepébe összevágott meggyet is tenni, hogy finomabb legyen.

Én kókuszba sem forgattam, mivel nem szeretjük, a szemük pedig egy-egy gyöngycukor volt.