Figyelem, ez nem gasztroblog, egyszerű hétköznapi receptgyűjtemény. ;-) Emlékeztek a Született feleségek első részére, amikor Bree valami szenzációsat főz ismét, és Andrew azt mondja: "Miért kell nekünk mindig valami különlegességet ennünk? Nem ehetnénk egyszerűen kaját?" Ezen az oldalon egyszerűen kaják vannak.:-) Megfőzzük, de nem fotózzuk, hanem megesszük.
2010. február 15., hétfő
Pulykacsíkok, "sztoganoffosan"
Az egyik legismertebb orosz étel a Sztroganoff nevével fémjelzett bélszín. Az autentikus változatban csíkokra vágott bélszínt gyöngyhagymával vajon megpirítanak, fűszerezik, tejszínnel beforralják, majd vargányával és sós uborkával ízesítik. (Orosz nyelvlecke ilyenkor jól jön :-))
Aztán ennek számos változata él világszerte, íme az enyém.
50-60 dkg pulykamell csíkokra vágva, sózva, borsozva, lisztbe forgatva
1 nagy fej hagyma (vagy sok kicsi gyöngyhagyma) apró kockákra vágva
4 evőkanál vaj
4 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
fél liter főzőtejszín
30-40 deka gomba apróra szelve (championból szoktam, erőteljesebb ízű gombákból kevesebb kell)
2-3 ecetes uborka gyufaszál vékonyságúra vágva
2 evőkanál vajon és 2 evőkanál olajon megpirítom a húscsíkokat. Amikor már pirult, kiszedem, melegen tartom. A serpenyőbe teszem a maradék vajat és olajat és megpirítom rajta a hagymát, majd beleteszem a gombát. Mikor a gomba elfőtte a leve jelentős részét beleöntöm a tejszínt, majd elkeverek benne egy teáskanálnyi mustárt, és hozzáteszem a húscsíkokat. Felforralom, kicsit összefőzöm, majd beledobom az uborkát is.
Főtt rizzsel vagy apróbb tésztával szoktuk enni.
Címkék:
ecetes uborka,
gomba,
pulyka,
sztroganoff,
tejszín
2010. február 13., szombat
Leves
Minap egy "hogyan főzzünk jó húslevest?" kérdés kapcsán felmerült, hogy hideg, vagy meleg vízben kell-e elkezdeni a főzést. Én úgy tudom, hogy ha arra van szükségünk, hogy a lé legyen ízes akkor hideg vízbe kell tenni, ellenben ha a húst szeretnénk használni belőle, akkor pedig melegbe.
Lehet, ez másnak evidencia, csak nekem anno nem volt (anyámmal mai napig nem értünk egyet a kérdésben egyébként.;-)), gondoltam megosztom veletek.
Lehet, ez másnak evidencia, csak nekem anno nem volt (anyámmal mai napig nem értünk egyet a kérdésben egyébként.;-)), gondoltam megosztom veletek.
2010. február 11., csütörtök
Sünik
Semmi extra, egy mezei kókuszgolyó recept, de ezt választottam ki a mindmegette.hu-ról a holnapi ovis farsangra. Szerintem fog tetszeni a gyerekeknek. :-)
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
50 dkg darált keksz
3 dkg kakaópor
3 evőkanál porcukor - szerintem ez nem kell, a keksz, a lekvár és a gyümölcslé is édes, én kihagytam belőle
15 dkg baracklekvár
1-2 dl meggy- vagy barack lé
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg vágott mandula
6 szem cukrozott gyümölcs
Elkészítés: A darált kekszet összekeverjük a kakaóporral, a porcukorral, a lekvárral és annyi gyümölcslével, hogy jól összeálljon a tészta.
Az elkészült tésztából kis sünigolyókat formálunk, amiket meghempergetünk a reszelt kókuszban. A mandulát beleszurkáljuk a golyókba tüskéknek. A cukrozott gyümölcsből kis darabokat vágunk, és beillesztjük a szemeknek. Lehet a süni közepébe összevágott meggyet is tenni, hogy finomabb legyen.
Én kókuszba sem forgattam, mivel nem szeretjük, a szemük pedig egy-egy gyöngycukor volt.
Címkék:
darált keksz,
kókuszgolyó,
mandula,
süni
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)