Közreműködők

2011. szeptember 25., vasárnap

Csülökpörkölt juhtúrós rakott krumplival

Hozzávalók: 
- 1 kg kicsontozott csülök, ha jó fej a hentes kockára is vágja
- 0,5 kg füstölt karaj kockákra vágva
- 3 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 paprika (nálam egy zöld egy pritamin volt, de mindegy) apróra vágva
- 2 paradicsom apróra vágva
- 3 evőkanál sertészsír (csülökpörköltet nem lehet olajból, valljuk be)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, kömény, őrölt pirospaprika
- 1,5 kg krumpli
- egy kis teavaj
- 2 dl tejföl
- 20-25 dkg  juhtúró
- 20 dkg gomolya
- fél kg savanyú káposzta

A zsíron megfonnyasztom a hagymát, majd a paradicsommal és paprikával lecsós alapot készítek belőle. Amikor elfőtte a levét, beledobom a csülökhúst, finom kérget pirítok rá, megszórom pirospaprikával, köménnyel, borssal, jól ekverem, majd rádobom a fokhagymát is, majd felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje.  Utána beleteszem a füstölt húst is.
A pörkölt lényege, hogy a szaftban kell főzni, így soha nem adok hozzá egyszerre sok vizet "úgyis elfő" felkiáltással, mert így a pörkölt lényege, az íze vész el. Lassú tűzön 1,5, de inkább 2 óra, mire elkészül. Gyakran nézek rá, le ne égjen, és az elfőtt vizet is kis adagokban pótolom.

Közben 1-1,5 kiló krumplit héjában félig megfőzök. Amikor kihűlt, megpucolom és káposztareszelőn lereszelem. Mivel kényes darab ilyen formájában, így én már eleve a tepsibe reszelem, amit előzőleg kikentem vajjal. Amikor kb. a krumpli fele már a tepsiben van, rámorzsolok kb. 10 deka juhtúrót, és meglocsolom pár kanál tejföllel, majd megszórom sajttal. Ezután ráreszelem a krumpli másik felét is, erre rászórom a maradék juhtúrót, tejfölt, sajtot, majd a teavaj maradékát is rámorzsolom. Kb. 20-30 percre közepesnél kicsit magasabb hőfokra betolom a sütőbe. Akkor van kész, amikor a sajt kezd pirulni a tetején.

Míg a pörkölt és a krumpli készül, 1  evőkanálnyi olajon megpirítjuk a savanyú káposztát. Én akkor szeretem, ha "szálas", de nyugodtan lehet párolni is, akkor célszerű alá vizet önteni.

Nem egy könnyű étel, de néha jól esik...:-))