Közreműködők

2012. március 4., vasárnap

Szökött madarak

Elméletileg az F. Nagy Angéla által jegyzett A család szakácskönyvéből - vagy valami hasonló a címe - való, és már a leírt receptre sem emlékszem, de én így készítem.

Hozzávalók:
1 kg marhahús szeletelve
20 dkg füstölt szalonna
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál őrölt bors
2 fej hagyma durvára reszelve
3-4 gerezd fokhagyma
3 babérlevél 
10 szem fekete bors
1 kávéskanálnyi bazsalikom
1 fél kávéskanálnyi paprikakrém (aka Erős Pista)
olaj
1 nagy sűrített paradicsom vagy fél liter paradicsomlé

A szalonnát apró kockákra vágom és összekeverem az őrölt borssal és a petrezselyemmel. Szerintem sózni nem kell, a szalonna sótartalma bőven elég hozzá. 
A hússzeleteket kicsit megnyomogatom, fellazítom a rostokat (klopfolni nem kell, az szétveri - szerintem). A hússzeletekre teszek a szalonnás töltelékből, összegöngyölöm a húst, majd megtűzöm.
Forró olajban fehéredésig pirítok minden hústekercset, majd melegen tartom őket. A zsiradékban utána megpirítom a hagymát, felöntöm kevés vízzel, beleteszem a babérlevelet, szemes borsot, paprikakrémet, majd a hústekercseket. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húsokat, és lassú tűzön, lefedve főzöm.
Amikor megfőtt a hús, kiszedem a lábasból és melegen tartom.
A lábasba beleöntöm a paradicsomlevet vagy sűrített paradicsomot (én jobban szeretem, ha szószosabb a leve, ezért sűrített  paradicsommal készítem, de ízlés dolga), visszateszem a hústekercseket, és rövid ideig együtt főzöm.
Főtt spagettivel tálalom, amire bőven merek a szószból is.


Amúgy halvány lila gőzöm nincs miért ez a neve :-)