Közreműködők

2012. május 28., hétfő

Zöldborsós tészta

Alapmű itthon...

Hozzávalók 4 főre
  • 1 kg zöldborsó (variáció: karfiollal!)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj
  • bors
  • 1/2 ek pirospaprika
  • 1 nagy csomag tészta (masni a nyerő nálunk)
  • 1 nagy dobozos tejföl
Elkészítés
  1. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon aranysárgára pirítjuk.
  2. Rászórjuk a paprikát, elkavarjuk és rögtön felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
  3. Beleöntjük a borsót, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
  4. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Majd fedő nélkül zsírjára sütjük.
  5. Összekeverjük a tejföllel.
  6. Hozzáforgatjuk a kifőtt tésztához.
  7. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk és tálaljuk.

Janka kedvenc paradicsomlevese

Nagyon egyszerű, ez már gyakorlatilag nem is a főzés kategóriája. Tudni kell róla, hogy elkészítése kb 10 percet vesz igénybe, a lányom heti 2x ezt kéri (Benedek fiam viszont nem szereti:-S).

Hozzávalók
  • 1 liter 100%-os paradicsomlé (lehet akár fűszeres is, de jobb, ha nem)
  • 3-4 evőkanál (barna) cukor
  • 1 kisebb marék betűtészta
  • 1/2 pohár tejföl
  • 1-2 kanál knorr ételsűrítő
Elkészítés
A paradicsomlevet feltesszük forrni a cukorral. Amikor felforrt, óvatosan, a forró léből belekeverve, hozzáadjuk a tejfölbe kevert ételsűrítőt, illetve a tésztát. Kb 4 perc múlva kész. Nagyon finom pirítóssal, sajtos pogival vagy akár croissant-nal tálalva:-) 

Mákos guba

 Találtam, köszönet.


Hozzávalók
  • 15 evőkanál darált mák
  • 7 evőkanál porcukor
  • 10 darab száraz kifli
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A kifliket karikákra vágjuk. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A kifliket a forró tejjel leöntjük, ezután leszűrjük, és nagyjából kinyomkodjuk belőle a tejet. Egy nagyobb jénai tálba egy réteg kiflit teszünk, majd porcukros mákot szórunk rá, megint kiflit és megint mákot, amíg elfogynak a hozzávalók. Ha marad még mák, szórjuk meg külön a tetejét is. 7-8 percre berakhatjuk a sütőbe, de nem szükséges.

Vaníliapudinggal vagy porcukorral tálalhatjuk.

Rögtön puha mézeskalács

Ezt advent idején, természetesen, persze kedvenc, szintén nem saját találmány, de azért köszönet érte...

Hozzávalók 12 főre
  • 50 g vaj vagy Rama
  • 60 g barna cukor /lehet fehér kristálycukor is/ (én lágy, melaszos sötétbarna nádcukrot használok, nagyon finom)
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1 narancs héja reszelve
  • 1 tojás
A díszítéshez
  • 120 g porcukor
  • 1 tojás fehérje
Elkészítés
  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
  4. 5-12 órára hűtőbe vagy (ki)tesszük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
  6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és  különböző formákkal kiszúrjuk, és a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
  7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
  8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojásfehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

Reszelt túrós

Ez pedig a kedvenc sütim, bár, bevallom, inkább kérni szoktuk, mint készíteni...

Tésztához
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 4 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez
  • 50-100 dkg túró
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje
Ízesíteni lehet reszelt citromhéjjal, fahéjjal. Lehet bele mazsolát, apróra vágott gyümölcsöt tenni.

Elkészítés

  1. A tésztához a vajat lereszeljük, majd a sütőporral elkevert liszttel, a cukorral, a kakaóval és a tojássárgájával összegyúrjuk. A tésztából két cipót formázunk, és 1 órára mélyhűtőbe tesszük.
  2. A tojásfehérje kivételével összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd hozzáadjuk a fehérjékből vert habot.
  3. Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe belereszeljük az egyik adag tésztát, rásimítjuk a tölteléket, majd a másik tésztát is ráreszeljük. 
  4. Előmelegített sütőben 160 fokon 30-40 percig sütjük.



Paprikás krumpli

A kedvenc paprikás krumplink
Hozzávalók 4 főre
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 10 dkg füstölt kolbász (vagy 10db füstli)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 paprika
  • 3 kávéskanál fűszerpaprika
  • 4 evőkanál (olíva)olaj
Tálaláshoz
  • tejföl

  1. A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.
  2. A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.
  3. Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.
  4. Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyílván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 dl víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a paprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).
  5. Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, még sózzuk.
  6. Tejföllel tálaljuk.

Joghurtos muffin

  • 1 pohár gyümölcsjoghurt (legjobb az eper-, vagy a meggy-) az alap, ezután a joghurtos pohár a MÉRCE!
Először a 'nedves' hozzávalókat keverjük össze:
  • 1/2 pohár olaj
  • 2 tojás
  • ...és a joghurtot.

Aztán a 'szárazakat': 
  • 2 pohár liszt
  • 1 pohár cukor
  • kicsi sütőpor
180 fokra előmelegített sütőben, ha van, légkeveréses programon sütjük 20-25 percig.

Egyszerű tejberizs

Hozzávalók
  • 3 bögre tej
  • 1 bögre víz
  • 1 bögre rizs
  • 1/2 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
Tejet összemelegítjük a vízzel - utána a cukrokat és a sót hozzáöntjük. Rizst megmossuk, hozzáadjuk. Közepes lángon, néha megkeverve főzzük.
Amikor a rizs beledagadt a tejbe, lefedjük 1-2 percre, elzárjuk a főzőlapot (lángot).

2012. május 21., hétfő

Pirított csirkemelles-sajtos karfiol


Íme, a 'receptköremail' első tagja. Köszönet érte Gizusnak:-)

Hozzávalók: 1 dupla csirkemell filé, 1 kisebb karfiol, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, 2-3 kockasajt, 1 (5 dl) tejföl, só, tej, víz, olívaolaj, 5-6 gerezd fokhagyma, fokhagymás pecsenye fűszer, Rama sütőmargarin, zsemlemorzsa

Elkészítés:
A csirkehúst megmossuk, felkockázzuk, sóval és fokhagymás pecsenye fűszerrel megszórjuk, majd kevés olívaolajon egy teflonban pirosra és ropogósra pirítjuk. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, és rózsáira tesszük. Egy lábasban tejes sós vizet forralunk, és ebben néhány percig fedő nélkül főzzük a karfiolt. Nem kell, hogy puha legyen, csak épp egy picit megpuhítjuk. Egy kerámia tálat kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával, és szépen rápakoljuk a leszűrt karfiolrózsákat és a húskockákat, majd rátesszük a hasábokra vágott paradicsomszeleteket és a felkockázott kockasajtot, és megszórjuk az egészet még egy kis fokhagymás pecsenye fűszerrel. A tejfölbe belekeverjük az 5-6 gerezd áttört fokhagymát és picit megsózzuk, majd a karfiolokra kanalazzuk. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 35 perc alatt készre sütjük, majd petrezselyemlevelekkel díszítjük.

2012. május 20., vasárnap

Pásztortarhonya

Ezt a receptet nem én találtam ki, de ez alapján készítem a pásztortarhonyát, és így szeretjük:-)

Hozzávalók 4 főre
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 5 szelet bacon (de ez kihagyható, nekem is ki szokott maradni)
  • 4 szem burgonya
  • 20 dkg tarhonya
  • 1 szál puha füstölt kolbász (nálunk ez füstli, 5-6 db)
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 marék nagykocka tészta
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 hagyma
Elkészítés
  1. Az olajon a csíkokra vágott bacont zsírjára sütjük.
  2. Menet közben hozzáadjuk  a nagyon apróra felkockázott (vagy lereszelt)  vöröshagymát, megfonnyasztjuk.
  3. A tésztát és a tarhonyát  kb. 5 perc alatt egy kicsit megpirítjuk rajta. Belerakjuk a szintén apró kockákra felvágott paprikát és paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. 1-2 percig kevergetjük. 
  4. Pirospaprikával meghintjük. Vízzel felöntjük (annyival, hogy a lé jó bőven ellepje a hozzávalókat), hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát (ne legyen túl nagy, mert nehezebben fő meg).
  5. Lefedve puhára főzzük. (Időközben lehet, hogy még kell vizet önteni hozzá). Az a jó, ha  szaftos marad a végére, mert a tarhonya és a tészta még főzés után is szív magába nedvességet.

Sajtos 'rakott' karfiol

Hozzávalók
  • 1 kg karfiol
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg krémsajt
  • 10 dkg kemény sajt
  • 10 dkg vaj (ez tényleg vaj legyen!)
  • 1 kis pohár tejföl (de elbír többet is:-)))
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt szerecsendió
  • bors
A karfiolt szedd rózsákra, és sós vízben főzd meg. A sonkát és a petrezselymet aprítsd fel, és a vajon pirítsd meg. Tedd bele a karfiolt is, és körülbelül 5 percig párold őket együtt. A tejfölt és a krémsajtot keverd össze, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Egy tűzálló tálat vajazz ki, és szórd bele a sonkás karfiolt. Locsold meg a tejfölös szósszal. Reszeld rá a tetejére a sajtot, és előmelegített sütőben süsd meg.

Remek és gyors étel, ha nincs sok idő vacakolni. Én már kétszer elkészítettem, a vaj különösen kellemes ízt ad neki.

Jó étvágyat!

Bodzaszörp

Nos, én már ittam ugyanezt, és eszméletlen jó. Ma készítettük viszont először. Íme a recept:

Hozzávalók
- 20 nagyobb bodzavirág (részünkről ez 25 kisebb)
- 4kg cukor
- 6l víz
- 5db citrom
- 10dkg citromsav
- 1 kávéskanál Na-benzoát

5l vizet felteszünk forrni, ebben elkeverünk 3,5kg cukrot.
A maradék 0,5kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, amikor kész (aranybarnára pirult), öntsünk rá 1l vizet. Nyilvánvalóan a cukor megkeményedik, de tovább melegítjük.
A két cukros levet ezek után öntsük össze, majd forraljuk fel együtt.

Ha kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzát, a citromot, a citromsavat és a Na-benzoátot. Ezt hagyjuk 4-5 napig összeérni, eközben rendszeresen kevergessük (napi 2-3x). Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. 1:6, 1:7 arányban hígítva fogyasztandó.

...és amiről ne feledkezzünk meg:
Bodzát lehetőleg ne forgalmas út mellől szedjünk, hisz a virágokat NEM KELL megmosni. A tetvektől hemzsegő ágakat kerüljük. Egyébként remek móka, kiváló program az egész családnak. Az ollót ne hagyjuk otthon:-)