Közreműködők

2012. február 26., vasárnap

Kocsonya

Tudom, ebből is van 100.000 verzió, és mindenki másra esküszik. Én legutóbb így főztem:

Hozzávalók:
- 2 db sertésköröm
- fél sertésfej (kicsontozva)
- 4-5 db sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- egy negyed zellergumó
- egy negyed karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- szemes feketebors
- só

A húst nagyon alaposan megtisztítom ( kíméletlen epilálás pörzsöléssel, ha a hentes hagyott rajta valamit) kb. másfél-kétszeres mennyiségű hideg vízben odateszem főni. Amikor felfő, leszedem róla a képződött habot. Amikor már nem habzik, beteszem a zöldségeket, és lassú tűzön, csak gyöngyöztetve minimum 5-6 órán át főzöm. 
Akkor van kész, ha (és/vagy)
- a hús már leválik a csontokról
- a tányérra cseppentett lé kocsonyásodik
- ragad az egész konyha a gőztől. 
Ilyenkor kiszedem a nagyobb darab húsokat és a zöldségeket, majd egy szűrőn átöntöm egy fazékba és hagyom kicsit ülepedni a levét. Van, aki ilyenkor konyharuhán átszűri a levet, hogy kristálytiszta legyen, én nem vagyok ennyire szofisztikált. A zsírt se szoktam leszedni, akit zavar, majd leszedi a megalvadt kocsonyáról magának - ha van.
A húsokat nagyobb darabokra vágom, tányérokra adagolom a főtt zöldségekkel együtt (illetve későbbi felhasználás és praktikus tárolás szempontjából ételtároló dobozokba), és erre merem a levet. Szobahőmérsékleten, fedetlenül hagyom kihűlni, utána ráteszem a tetőket, és mehetnek a hűtőszekrénybe, ott egy hétig szerintem simán eláll(na).
Amúgy meg, aki kocsonyát akar enni:Kocsonyafesztivál ;-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése