Közreműködők

2012. február 26., vasárnap

Gnocchi tárkonyos mustármártásban

Hozzávalók:

- 1 kg héjában főtt krumpli
- 1 tojás
- 20-40 dkg liszt (krumplifajta-függő a szükséges mennyiség)

- 3-4 evőkanál mustár
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- só, bors, tárkony 
- vaj

A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom, és krumplinyomóval összetöröm. Szétterítem egy deszkán, hogy kihűljön.
Közben odateszek egy nagyobb fazékban vizet főni.
Amikor a krumpli kihűlt, hozzáadok egy tojást, sót és annyi lisztet, amivel jól gyúrható, homogén, nem szétrepedő masszát kapok. A masszából előbb bő hüvelykujjnyi vastagságú rudakat formázok, majd ezt kb. 2 cm-es darabokra szeletelem.
Ha van nagyitól örökölt "csigacsináló" (ilyen ni), akkor azon le lehet görgetni a "nudlikat", ha nincs, akkor villa háta is megteszi. (férjnek van egy technikája erre két villával, majd egyszer stikában lefilmezem;-)) - bár szvsz bármi megteszi, amivel egy kis struktúrát adunk a tésztának, rá ettől jobban tud rá tapadni a szósz.
Bő, forró vízben (több adagban) kifőzöm a gnocchit - akkor jó, ha feljön a víz tetejére. A kifőtt tésztát olvasztott vajba, vagy olajba forgatom, hogy ne ragadjanak össze.

A mustármártáshoz 1 evőkanálnyi olvasztott vajon kicsit megfuttatom a mustárt és a cukrot, épp annyira, hogy a cukor felolvadjon. Utána belekeverem a tejszínt és a tejfölt, majd hozzáadom a tárkonyt. Kicsit felforralom, utána összeforgatom a kifőzött gnocchival. Köretként, magában is nagyon finom.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése