Közreműködők

2011. december 25., vasárnap

Májas szűzpecsenye tésztában

A következő néhány recept a karácsonyi menünk volt.

Hozzávalók: 
A májkrémhez: 
- 25-30 dkg pulykamáj
- 2-3 evőkanál libazsír
- bazsalikom
- só, bors
- egy fej hagyma apróra vágva 

- 1 sertés szűzpecsenye 
- 2-3 evőkanál sertészsír
- 1 csomag leveles tészta
- 1 csomag (vagy 10-15 dkg) fekete erdei sonka


A zsíron lepirítom a hagymát, majd megsütöm rajta a májat. A végén bazsalikommal, borssal fűszerezem, ill. sót adok hozzá. Turmixgépben a zsiradékkal együtt pürésítem, majd lehűtöm.

1 sertés szűzpecsenyét (70-80 dkg) 2-3 darabba vágok (könnyebb kezelni így), 2-3 evőkanálnyi sertészsíron serpenyőben mindenhol kérget pirítok rá, majd kicsit hagyom pihenni, hűlni.

1 csomag félkész leveles tésztát (én nem szeretem, ha nagyon vajas, de ízlés dolga) kinyújtok akkorára, hogy a húsokat majd bele tudjam csomagolni.

A tésztára teszek egy szelet fekete erdei sonkát, erre kenem a májpépet, majd ráteszem a húst. Jól betekerem, összenyomkodom a széleket, hogy ki ne nyíljon, majd tojássárgájával lekenem.
A maradék tésztából mézeskalácsformákkal mintát szaggattam, ezt rátettem a tésztára, majd ezt is lekentem, így tettem fél órára hűtőbe. Utána újra megkentem tojással, egy-két helyen megszúrtam villával, hogy a sütéskor keletező gőz ne feszítse szét a "batyut".
Középmagas hőfokon 25-30 perc alatt megsül. Gomba- és diómártással tálaltam, de egy sajtmártás sem rontja el.

(A kép kivételesen a saját produktumról készült, ami egyébként kettő adag. )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése