Figyelem, ez nem gasztroblog, egyszerű hétköznapi receptgyűjtemény. ;-) Emlékeztek a Született feleségek első részére, amikor Bree valami szenzációsat főz ismét, és Andrew azt mondja: "Miért kell nekünk mindig valami különlegességet ennünk? Nem ehetnénk egyszerűen kaját?" Ezen az oldalon egyszerűen kaják vannak.:-) Megfőzzük, de nem fotózzuk, hanem megesszük.
2010. február 15., hétfő
Pulykacsíkok, "sztoganoffosan"
Az egyik legismertebb orosz étel a Sztroganoff nevével fémjelzett bélszín. Az autentikus változatban csíkokra vágott bélszínt gyöngyhagymával vajon megpirítanak, fűszerezik, tejszínnel beforralják, majd vargányával és sós uborkával ízesítik. (Orosz nyelvlecke ilyenkor jól jön :-))
Aztán ennek számos változata él világszerte, íme az enyém.
50-60 dkg pulykamell csíkokra vágva, sózva, borsozva, lisztbe forgatva
1 nagy fej hagyma (vagy sok kicsi gyöngyhagyma) apró kockákra vágva
4 evőkanál vaj
4 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
fél liter főzőtejszín
30-40 deka gomba apróra szelve (championból szoktam, erőteljesebb ízű gombákból kevesebb kell)
2-3 ecetes uborka gyufaszál vékonyságúra vágva
2 evőkanál vajon és 2 evőkanál olajon megpirítom a húscsíkokat. Amikor már pirult, kiszedem, melegen tartom. A serpenyőbe teszem a maradék vajat és olajat és megpirítom rajta a hagymát, majd beleteszem a gombát. Mikor a gomba elfőtte a leve jelentős részét beleöntöm a tejszínt, majd elkeverek benne egy teáskanálnyi mustárt, és hozzáteszem a húscsíkokat. Felforralom, kicsit összefőzöm, majd beledobom az uborkát is.
Főtt rizzsel vagy apróbb tésztával szoktuk enni.
Címkék:
ecetes uborka,
gomba,
pulyka,
sztroganoff,
tejszín
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése