Közreműködők

2010. február 15., hétfő

Pulykacsíkok, "sztoganoffosan"


Az egyik legismertebb orosz étel a Sztroganoff nevével fémjelzett bélszín. Az autentikus változatban csíkokra vágott bélszínt gyöngyhagymával vajon megpirítanak, fűszerezik, tejszínnel beforralják, majd vargányával és sós uborkával ízesítik. (Orosz nyelvlecke ilyenkor jól jön :-))
Aztán ennek számos változata él világszerte, íme az enyém.

50-60 dkg pulykamell csíkokra vágva, sózva, borsozva, lisztbe forgatva
1 nagy fej hagyma (vagy sok kicsi gyöngyhagyma) apró kockákra vágva
4 evőkanál vaj
4 evőkanál olaj
1 teáskanál mustár
fél liter főzőtejszín
30-40 deka gomba apróra szelve (championból szoktam, erőteljesebb ízű gombákból kevesebb kell)
2-3 ecetes uborka gyufaszál vékonyságúra vágva

2 evőkanál vajon és 2 evőkanál olajon megpirítom a húscsíkokat. Amikor már pirult, kiszedem, melegen tartom. A serpenyőbe teszem a maradék vajat és olajat és megpirítom rajta a hagymát, majd beleteszem a gombát. Mikor a gomba elfőtte a leve jelentős részét beleöntöm a tejszínt, majd elkeverek benne egy teáskanálnyi mustárt, és hozzáteszem a húscsíkokat. Felforralom, kicsit összefőzöm, majd beledobom az uborkát is.
Főtt rizzsel vagy apróbb tésztával szoktuk enni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése