Közreműködők

2012. május 20., vasárnap

Bodzaszörp

Nos, én már ittam ugyanezt, és eszméletlen jó. Ma készítettük viszont először. Íme a recept:

Hozzávalók
- 20 nagyobb bodzavirág (részünkről ez 25 kisebb)
- 4kg cukor
- 6l víz
- 5db citrom
- 10dkg citromsav
- 1 kávéskanál Na-benzoát

5l vizet felteszünk forrni, ebben elkeverünk 3,5kg cukrot.
A maradék 0,5kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, amikor kész (aranybarnára pirult), öntsünk rá 1l vizet. Nyilvánvalóan a cukor megkeményedik, de tovább melegítjük.
A két cukros levet ezek után öntsük össze, majd forraljuk fel együtt.

Ha kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzát, a citromot, a citromsavat és a Na-benzoátot. Ezt hagyjuk 4-5 napig összeérni, eközben rendszeresen kevergessük (napi 2-3x). Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. 1:6, 1:7 arányban hígítva fogyasztandó.

...és amiről ne feledkezzünk meg:
Bodzát lehetőleg ne forgalmas út mellől szedjünk, hisz a virágokat NEM KELL megmosni. A tetvektől hemzsegő ágakat kerüljük. Egyébként remek móka, kiváló program az egész családnak. Az ollót ne hagyjuk otthon:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése