Közreműködők

2012. május 28., hétfő

Rögtön puha mézeskalács

Ezt advent idején, természetesen, persze kedvenc, szintén nem saját találmány, de azért köszönet érte...

Hozzávalók 12 főre
  • 50 g vaj vagy Rama
  • 60 g barna cukor /lehet fehér kristálycukor is/ (én lágy, melaszos sötétbarna nádcukrot használok, nagyon finom)
  • 125 g méz
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1-1 tk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors
  • 1 citrom héja reszelve
  • 1 narancs héja reszelve
  • 1 tojás
A díszítéshez
  • 120 g porcukor
  • 1 tojás fehérje
Elkészítés
  1. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
  4. 5-12 órára hűtőbe vagy (ki)tesszük.
  5. Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
  6. A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és  különböző formákkal kiszúrjuk, és a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
  7. 200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
  8. Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojásfehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése