Közreműködők

2010. január 24., vasárnap

Kakaós kalács Nagyi módra


VM Melinda receptje:

Hozzávalók:
A tésztához:
3 tojás sárgája
4 dl tej
csipetnyi só
6 dkg cukor
2 evőkanál étolaj
5 dkg élesztő
60 dkg liszt
A krémhez:
25 dkg sütőmargarin
3 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
3 evőkanál kakaó

Elkészítés
Az élesztőt kicsi tejben megfuttatjuk, majd a tészta többi alapanyagával egy nagy tálban összedolgozzuk. Fadeszkán liszt hozzáadásával gyúrjuk (hogy ne ragadjon), majd 6 db kisebb cipóra osztjuk fel. Ezután fél órát pihenni hagyjuk. Eközben elkészíthetjük a krémet: a margarint kissé megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, kakaót, vaníliás cukrot (a krém ne legyen teljesen folyékony, nem baj, ha a cukor kristályos marad!). Ezután a cipókat egyenként vékonyra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, majd egyenként felcsavarjuk. 3-3 tekercset összefonunk, majd megkenjük tojással a tetejét. Fél órán át szobahőmérsékleten pihentetjük. Magas falú, előre kivajazott tepsiben, előremelegített (kb. 200 fokos) sütőben 20-40 percig sütjük (sütőtől függően).

Megjegyzés
Nagyon finom, ízletes fonott kalács, amit a Nagyimtól tanultam, főképp azoknak ajánlanám, akik szeretik, ha *a kalácsból folyik a kakaó*! :)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése